Plastične septičke jame

Plastične septičke jame su veoma popularan izbor kada je u pitanju upravljanje otpadnim vodama kod kuće ili u industrijskim objektima. Lako se postavljaju, ekonomični su i pružaju dugoročnu zaštitu od štetnih otpadnih voda.

Postoje dve osnovne vrste plastičnih septičkih jama – dvokomorne i trokomorne. Obe vrste jama se koriste za prečišćavanje otpadnih voda, ali se razlikuju po načinu na koji to rade i po tome što su namenjene različitim uslovima.

Dvokomorne septičke jame

Dvokomorne septičke jame se sastoje od dve komore, koje su međusobno povezane cevima. Idealne su za kuće sa manjim brojem stanovnika, porodične kuće i vikendice. Prva komora služi kao prijemnik otpadnih voda i taloži čvrste čestice na dnu. Nakon toga, tečnost iz prve komore prolazi kroz otvor u drugu komoru, gde se nastavlja proces prečišćavanja otpadnih voda.

U drugoj komori bakterije i mikroorganizmi prerađuju preostale tečnosti i uklanjaju sve organske materije. Kada se proces tretmana završi, čista tečnost se ispušta u okolinu, obično preko drenažnog polja. Dvokomorne septičke jame su prilično jednostavne za ugradnju i održavanje i imaju manje zahteva za održavanjem.

Trokomorne septičke jame

Trokomorne septičke jame su složeniji sistem od dvokomornih septičkih jama i koriste se u većim domovima, stambenim zgradama i poslovnim objektima. Sastoje se od tri komore i međusobno povezanih cevi. U prvoj komori se prima tečnost i čestice se talože na dno. Nakon toga tečnost se prenosi u drugu komoru gde se nastavlja proces prečišćavanja otpadnih voda.

U drugoj komori bakterije i mikroorganizmi nastavljaju proces prečišćavanja otpadnih voda. Zatim se prečišćena voda prenosi u treću komoru gde se dalje obrađuje i filtrira pre nego što se ispusti u životnu sredinu. Trokomorne septičke jame su složeniji sistem od dvokomornih septičkih jama i zahtevaju složeniji sistem cevi i pumpi za efikasan rad.

Koju vrstu septicke jame odabrati?

Kada je u pitanju izbor između dvokomorne i trokomorne septičke jame, odluka zavisi od veličine kuće ili objektt,  kao i broj stanovnika i očekivani obim otpadnih voda. Dvokomorne septičke jame su idealne za manje kuće, dok se trokomorne septičke jame preporučuju za veće objekte sa više stanovnika i većom zapreminom otpadnih voda.

Pored toga, važno je uzeti u obzir i druge faktore, kao što su dostupnost vode i drenaže, zemljište i klima. U sušnijim i toplijim područjima, trokomorne septičke jame mogu se koristiti za ponovno korišćenje prečišćene vode za navodnjavanje, dok u vlažnijim područjima može biti potrebno ispuštanje prečišćene vode u javnu kanalizaciju.

Prilikom postavljanja plastične septičke jame važno je odabrati visokokvalitetan proizvod koji će pružiti dugotrajnu zaštitu i izdržljivost. Plastične septičke jame su izrađene od visokokvalitetnih materijala, kao što su polietilen i polipropilen, što obezbeđuje njihovu izdržljivost i otpornost na koroziju.

Osim toga, plastične septičke jame su lakše i manje teške od betonskih septičkih jama, što olakšava njihovu montažu i održavanje. Pored toga, plastične septičke jame su otporne na pucanje i lomljenje, što znači da su manje podložne oštećenjima i curenju.

Prilikom postavljanja plastične septičke jame važno je odabrati pravu veličinu koja će odgovarati potrebama objekta i broju stanovnika. Veća septička jama će imati veću zapreminu i moći će da primi više otpadnih voda, dok će manja septička jama biti dovoljna za manje kuće sa manje stanovnika.

Pored toga, važno je održavati redovan servis i čišćenje plastičnih septičkih jama, kako bi se obezbedila njihova trajnost i efikasnost. Redovno čišćenje pomaže u sprečavanju začepljenja i zaštiti životne sredine od zagađenja.